1. Observació i anàlisi
LES ULLERES DE LA INFANTESA

La fase d’observació i anàlisi s’ha desenvolupat de gener a juny de 2022 i ha tingut com a objectiu descobrir EL PATRAIX DE LA INFANTESA. A través d’una metodologia amb diverses eines d’observació, escolta, documentació i sistematització s’ha intentat entendre com veuen i vivencien les persones menudes l’espai públic. Entre les eines utilitzades es troben les derives lúdiques i l’anàlisi documental de vídeos remets pels familiars. També l’anàlisi urbana del barri, identificant els recorreguts més utilitzats d’anada i tornada a l’escoleta i els elements més representatius del barri per a la xicalla, reflectits en el mapa de la infantesa. Igualment s’han dut a terme activitats per tal d’incidir en la importància del joc per al desenvolupament de les persones menudes i per a la creació de ciutats diverses i inclusives, realitzant una sèrie d’entrevistes a persones expertes, a més de tallers amb persones adultes i activitats intergeneracionals de joc i memòria.

A banda de tot això, es va comptar amb l’experiència de l’equip d’El Trenet que fa més de 40 anys que treballa amb la xicalla i en el barri de Patraix, i també amb el coneixement quotidià dels pares i mares de l’escoleta. Complementant tota aquesta tasca, el projecte també ha participat en la reivindicació de la permanència d’elements del barri que són essencials per a la xicalla, com l’hort urbà veïnal que gestiona l’escoleta.

Amb totes aquestes eines i activitats anem construint les ulleres de la infantesa amb les quals poder veure la ciutat des de la realitat i vivència de les persones més menudes.

1.1 Observació: Derives lúdiques i vídeos

Derives lúdiques

Aquesta eina està basada en les derives lúdiques situacionistes desenvolupades per Alfredo Hoyuelos per a les Escoles Infantils Municipals de Pamplona. Aquesta eina és “una proposta lúdica per a revelar, des de l’aventura i la incertesa, les iniciatives, capacitats i possibilitats que els nens i nenes posseeixen, expressen i comuniquen. Juntament amb ells i elles, sense fer res perquè tot emergisca. Una proposada-taller plena de sorpreses per a viure i sentir amb la primera infància. Aquest projecte d’experimentació ofereix la possibilitat d’habitar, en espais tancats i oberts, els infinits matisos dels llenguatges poètics de la llum, l’ombra o dels recorreguts que, com a viatges a cap part, ens transporten a tots els llocs improbables” (Ajuntament de Pamplona). En JUGAPatraix es van dur a terme tres derives lúdiques amb grups de 6 nens i nenes, acompanyats de familiars, educadores i documentalistes. En elles no es dona cap indicació a la xicalla i s’observa i registra com interaccionen amb l’espai públic i amb els seus elements i amb les persones que el transiten o habiten. A més d’aquesta eina d’observació i experimentació, es va demanar als familiars l’enviament de vídeos on aparegués la xicalla interaccionant i jugant amb els elements de l’espai públic, així com testimonis i converses

Documentació famílies

A més de les derives es va llançar una campanya entre els familiars d’El Trenet per a recollir vídeos, fotografies i testimonis que captaren el joc i interacció lúdica de la xicalla amb els elements i el mobiliari urbà en els seus passejos quotidians. L’anàlisi d’aquesta documentació audiovisual ens va ajudar a complementar les conclusions de les derives lúdiques.

Tots aquests aprenentatges s’han sintetitzat en diversos documents de conscienciació i visibilització com imatges i textos per a la reflexió, infografies on es mostren les relacions i interaccions i en el document Les Ulleres de la Infantesa.

Com interacciona la infantesa d'1 a 3 amb l'espai públic a través del joc

Antropometria infantil

Per últim, i amb la finalitat de visibilitzar l’escala en què viuen i es mouen les persones menudes, es va desenvolupar un taller d’antropometria infantil per a obtenir les mesures dels xiquets i xiquetes d’El Trenet i que serveixen posteriorment per al disseny de les intervencions.

1.2 Anàlisi urbà: Recorreguts i el mapa de la infantesa

Recorreguts quotidians

Per tal identificar la xarxa de desplaçaments a peu i els recorreguts quotidians més utilitzats per la xicalla i els seus familiars en el seu camí d’anada i tornada a l’Escoleta, es va facilitar una enquesta als pares i mares de l’Escoleta. Els recorreguts més emprats han definit l’àmbit d’acció de la fase posterior d’intervenció.

El mapa de la infantesa

També s’ha elaborat el mapa de la infantesa, que recull els elements urbans més representatius per a la xicalla i que formen una mena de patrimoni urbà de la infantesa. Aquest mapa s’ha fet servir per a fer visites guiades al Patraix de la Infantesa, incidint en aquests elements que representen la identitat del barri per a la xicalla.

1.3 La importància del joc

Conscienciació persones adultes

A més, el projecte vol posar aquestes ulleres a les persones adultes i per això s’han desenvolupat tallers com “Ciutat de Jocs” amb mares, pares, xiquets i xiquetes de quatre a dotze anys. Amb aquesta activitat vam explorar l’imaginari al voltant d’elements de l’espai urbà (papereres, bancs, fanals, arbres,…) a través d’eines lúdiques provinents del teatre d’improvisació. “El banc es transforma en… i persones xicotetes i grans entren en escena per a aconseguir que la resta de participants esbrine la proposta… “un cavall! Un vaixell! La cova d’una ratapinyada!””.

Per tal de mostrar a les famílies i al barri allò que estàvem fent, el dia 7 de maig va tindre lloc una jornada de convivència i presentació del projecte dins del Festival d’Arts de Patraix. Es van exposar unes lones amb informació del projecte i unes imatges-collage acompanyades de textos on s’anava mostrant allò que anàvem descobrint durant aquesta primera fase d’anàlisi, així com el mapa de la infantesa que s’estava construint. Durant la jornada, que va anar acompanyada de música i danses gràcies a la col·laboració de Raquel Cruces, les famílies van poder participar incorporant al mapa de la infantesa nous llocs i elements que consideraven importants per a les xiquetes i xiquets. A més, entre els murals que es van pintar durant el Festival d’Arts de Patraix, el projecte JUGAPatraix va col·laborar amb l’escola Humanista Mariner del barri per a la realització d’un mural en la tanca del centre realitzat per l’alumnat dels diferents cursos.

Activitats intergeneracionals

En aquest tram del camí, també hem desenvolupat activitats amb persones majors a través dels tallers “Joc i Memòria” a l’Espai Rebombori i al Centre de dia Albors, on junt amb les persones més grans del barri vam recordar i jugar a alguns d’aquells jocs de carrer de la seua infància.

Videoentrevistes

Per a complementar aquesta observació, es realitzen una sèrie d’entrevistes, per una banda, a les menudes, on se’ls pregunta què fan i què pensen del seu barri i de la ciutat i, per altra, a entitats que treballen amb infàncies de capacitats diverses i a persones investigadores al voltant de la infantesa i l’espai públic, per a entendre millor aquestes interaccions i com poder potenciar-les.