3. Acció i celebració
El JUGAFEST

De l’11 al 20 de novembre de 2022 es va celebrar el JUGAFest, un festival urbà on a través de diverses intervencions i activitats es va experimentar com fer de València una ciutat més jugable.

Durant aquests dies els xiquets i les xiquetes de Patraix van testar diversos dispositius instal·lats en el barri i en el seu mobiliari, a més de participar, junt amb els seus familiars, en multitud d’activitats, comptant amb la col·laboració dels centres educatius del barri, els centres de persones majors, els comerços i els centres culturals del barri.

 

3.1 Intervencions jugables

3.2 Activitats

3.1 Intervencions jugables

Aquestes micro-intervencions pretenen intensificar l’experiència lúdica de l’espai urbà i amb els seus elements. En general, són dispositius o plug-ins que s’afegeixen al mobiliari urbà o a diferents elements urbans a través de diverses estratègies:

Per una banda, adeqüen els elements urbans a l’escala de la xicalla (escaletes per arribar a les papereres, escales i rampes que permeten pujar i seure’s en els bancs, etc)

Per altra, la transgressió lúdica d’alguns elements com els tutors dels arbres, els escocells, els aparcabicis, les postes dels senyals o els fanals.

Per altra, la utilització d’elements buits o infrautilitzats com són els escocells o les jardineres, moltes d’elles buides.

També apareixen elements exempts que fomenten les interaccions i accions espontànies observades (saltar, escalar, tocar, donar voltes, botar, ajupir-se, amargar-se, fer so,  ….), o que possibiliten el joc amb elements naturals (aigua, palla d’arròs, fulles, sorra, etc.).

Igualment, s’han utilitzat plantilles per a pintar diversos elements per tot el barri.

Totes aquestes intervencions, a més, assenyalen als adults que la ciutat pot ser habitada d’una altra manera, prenent consciència de les necessitats de la xicalla. Els fan parar, esperar, permetent que aquesta ciutat més jugable siga efectivament jugada.

MAPA JUGA FEST Patraix

La conceptualització de les intervencions jugables sorgeix de les reflexions i aprenentatges realitzades durant JUGAPatraix per part de El Trenet Coop. V. i Fent Estudi Coop. V, del concurs d’idees PlayStreet i de la col·laboració amb la Factoria d’Arts de Patraix.

Si voleu compartir les vostres fotos i vídeos interaccionant amb les intervencions, envieu-les a hola@jugapatraix.com

3.2 Activitats

Junt amb les intervencions jugables es va desenvolupar una programació d’activitats que van incidir tant en la conscienciació i sensibilització de les persones adultes com en la dinamització del joc al carrer.

DESFILADA INAUGURAL

Una multitud de xiquets, xiquetes i familiars va recórrer l’àmbit d’intervenció del JUGA FEST al crit de “xiquets, xiquetes, la ciutat és nostra!”. Javi Bau va liderar un tour des de l’escoleta El Trenet fins a la plaça de Patraix, visitant tots els punts d’interés patrimonial per a la infància recollits en el Mapa de la Infantesa i coneixent pel camí les intervencions de joc instal·lades per al JUGAFest. Durant el viatge vam poder saludar al gall que desapareix, albirar petjades de monstres i gegants, o pujar un escaló per a salvar els centímetres que apropen a la infància a ser considerada ciutadania amb drets.

TALLER IMAGINA CIUTAT – MILIMBO

A partir de les peces de cartó dissenyades per MILIMBO, xiquets i xiquetes van configurar la seua pròpia ciutat. Per als més xicotets el joc estava a crear la més alta torre, derruir per a tornar a construir, amagar-se entre les peces o trobar els llocs i arcs per a travessar. Els més majors, creaven estructures que contextualitzaren altres relats… “aquest és l’Ajuntament del poble, ara hem de pensar a posar impostos”. Les dinàmiques que van sorgir aconseguien connectar-se en ser un dels objectius proposats que les estructures encaixaren les unes amb les altres.

VISITES CENTRES EDUCATIUS

Vam proposar a centres educatius del barri i pròxims eixir de l’aula per a conéixer el projecte JUGAPatraix fent, ni més ni menys, que jugar al carrer.
El dilluns ens va acompanyar alumnat de 1° E.S.O. del Col·legi Luis de Santángel, als qui es van unir persones expertes del joc en l’espai públic: les persones majors del Centre de Dia ALBORS. Una activitat intergeneracional on les persones majors van revivar records de les seues infàncies ensenyant a l’alumnat jocs tradicionals que en molts casos no coneixien: carrera de xapes, el mocador, el sambori, el 7 i mig…
Dimarts i dimecres l’alumnat de 4 i 5 anys del CEIP 8 de Març va eixir a conéixer i testar les propostes del JUGAfest a través d’un recorregut dinamitzat pel Patraix de la Infantesa. Experiències molt enriquidores per a identificar de quina forma les intervencions plantejades per a infància de 3 anys s’adapten a altres edats i contextos.

CRIANÇA A LA TASSA

Des de la tranquil·litat de compartir un berenar i un café, la psicòloga de l’Escoleta Infantil El Trenet, Felicitat Signes, va plantejar una reflexió al voltant de la vivència dels xiquets i xiquetes en els recorreguts quotidians per la ciutat. Un espai dirigit a mares, pares, familiars i educadores per a analitzar de quina forma les pors des de la mirada adulta imposen límits a la infància en l’espai urbà, deixant de costat, en moltes ocasions, importants oportunitats d’aprenentatge a través del risc, l’experimentació i el joc.

ESCAPE GAME

“Des dels vells, vells temps quan les persones parlaven encara moltes altres llengües, ja hi havia en Patraix alegria. (…) Xiquets i xiquetes de totes les edats omplien els carrers des de la fi dels seus compromisos fins que la nit arribava. No obstant això, d’algun temps ençà, un greu problema aguaita… La infància cada vegada dura menys temps, les persones es tornen grises i deixen de gaudir del que els fa realment felices. Obliden abans, molt abans del natural, que són xiquets i xiquetes i que només per això, tenen dret a ser feliços. Els carrers i places estan cada vegada més buides, brutes, fosques… No se sent riure, ni música, ni camallades… Com pot detindre’s aquest mal?”
Es fa ús de la metodologia d’un escape room, adaptada a l’espai obert, per a plantejar un joc de pistes on xiquets i xiquetes recorren el barri des d’una mirada purament lúdica. Per tal de reinvidicar el dret a jugar, recollit en la Declaració Universal dels Drets de la Infància, es van plantejar proves en espais i equipaments fonamentals per a la vida i la inclusió de totes les edats i persones del barri (Centre Municipal de Joventut, Espai Sankofa, Centre de persones majors, Escoleta El Trenet, l’hortet, …).

PODRIA SER UN JOC

“Podria ser un joc” va ser una experiència audiovisual immersiva que va permetre acostar-se i vivenciar la mirada de la infància a la ciutat. Cris Centeno va prendre el repte de generar una proposta audiovisual des d’una actitud lúdica, traduint la reflexió sobre el joc que acompanya al projecte JUGAPatraix en una performance vivencial. La música en directe acompanyava imatges projectades en la façana de l’església i en grans pantalles instal·lades a manera de cub obert. La peça intercala imatges d’arxiu, fragments d’entrevistes a l’equip de JUGAPatraix i documents gravats durant el desenvolupament del projecte. El final de la proposta va consistir en plànols gravats per dispositius que portaven els propis xiquets i xiquetes, i gràcies als quals es podia experimentar la ciutat a la seua altura.

HUELLAS INFANCIA

Alfredo Hoyuelos, pedagog i coordinador de tallers d’expressió en les Escoles Infantils municipals de Pamplona, ens va presentar el documental on es narra l’experiència d’una escola infantil de Navarra amb la metodologia de les derives lúdiques.

TAULA RODONA

Pedagogia, psicologia, educació, urbanisme i arquitectura van ser les disciplines des d’on es va proposar el diàleg entorn del joc, la infància i la ciutat. La conversa es va donar de manera oberta amb el públic i va acabar per generar-se un debat entre persones adultes qüestionant les ciutats que les pròpies persones adultes hem construït.
La taula rodona va estar organitzada junt amb la Càtedra d’Infància i Adolescència de la Universitat Politècnica de València i va comptar amb la participació d’Alfredo Hoyuelos (tallerista i pedagog), Mariona Genís i Carla Sentieri (arquitectes), Arantxa Navarro (psicòloga infantil), Victoria Coronado (educadora d’El Trenet) i Fran Azorín (arquitecte i representant de Fent Estudi).

CONCERT KATATXUMBICS

Un concert? Un teatre? Un joc? Tot! La proposta de Katatxumbics va omplir el carrer d’un públic atent al relat de la clàssica rondalla del Rei Nu. Gaudim de l’espai públic com un gran teatre, evidenciant que els carrers i places estan subjectes a la transformació que fem mitjançant el seu ús i habitant-los des de la imaginació.

SAMBORI AUDIOVISUAL

El cinema és una disciplina on caben totes les narratives possibles. A vegades ens dona recursos per a imaginar i altres vegades pot servir per a generalitzar una imatge específica de la realitat. En aquesta sessió de cinema derivem entre fragments de pel·lícules i curtmetratges on s’albiren diverses visions de la infància i des de la infància.

TALLER JugaBED

JUGAPatraix es conjuga amb el projecte BED (Biblioteca Expandida Deslocalitzada) a través d’eixos comuns: el joc i l’espai públic. Xiquets i xiquetes van poder jugar en la plaça de Patraix amb maquetes del mobiliari dissenyat per estudiants d’arquitectura per a configurar els espais oberts i en contínua transformació que es proposen des del projecte BED Lab.

TALLER de PARKOUR

El parkour és un entrenament que proposa transitar l’espai urbà jugant amb la motricitat. L’equip de Motion Academy va facilitar un espai on fer valdre a través de la pràctica la forma en què xiquets i xiquetes prenen elements i recorreguts de l’espai urbà com a oportunitats per a jugar amb el seu propi cos… Saltar d’una rajola a una altra, sortejar les línies, passar per davall de l’aparcabicis…